تومور سینه یک بیماری رایج بین زنان است. پیش از انجام آزمایشات دقیقی مانند ماموگرافی نمی توان گفت شخص دارای تومور پستان است یا خیر. تومور دارای انواع مختلفی است و باید حتما توسط پزشک متخصص معاینات مربوط به آن انجام شود تا بتوان راه مناسب درمان تومور پستان را نیز به کار گرفت. برای اطلاعات بیشتر در این باره تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
به تورم سینه یا ضخیم شدن سینه، تومور سینه می گویند. تومور پستان ممکن است با معاینه و لمس کردن مشخص شود و یا با استفاده از ماموگرافی مشخص شود. بیشتر افراد وجود تومور در سینه را به معنای سرطان سینه می دانند در صورتی که اینطور نیست. به عبارت دیگر هر تومور سینه ای را نمی توان سرطان سینه تلقی کرد.
برای تشخیص تومور سینه فرد می تواند با لمس کردن آن متوجه شود که آیا تغییرات غیر عادی در این ناحیه از بدن او وجود دارد یا خیر. البته در نظر داشته باشید زمانی که زنان در دوران شیر دهی، بارداری هستند و یا قبل از سیکل قاعدگی قرار دارند ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن آن ها صورت می گیرد، در سینه احساس سفت بودن و حساس بودن بیش از اندازه به وجود آید. بهتر است تشخیص تومور پستان توسط پزشک متخصص و آزمایشات دقیق برای اطمینان بیمار، انجام بگیرد. حتی در برخی موارد برای حصول اطمینان ممکن است آزمایشات تکرار شوند. پس بهترین راه برای اطمینان از عدم ابتلا به تومور پستان انجام ماموگرافی و آزمایشات دقیق می باشد.
همانطور که قبلا هم گفته شد تومور سینه به معنای سرطان سینه نیست بلکه انواع تومور وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
تومورهای خوش خیم (Benign Tumors) بدون درد هستند و در هر قسمت از سینه امکان دارد که تومورهای خوش خیم وجود داشته باشند. تغییرات هورمونی، عفونت سینه، آسیب به سینه در هنگام شیردهی مانند آبسه سینه و… باعث بروز تومور پستان خوش خیم می شود. پس در این دوران باید بسیار با احتیاط عمل کنید.
عوامل مختلفی وجود دارد که منجر به تومور پستان خوش خیم می شود. در این بخش به بررسی این عوامل می پردازیم:
درمان تومور پستان خوش خیم از درمان تومور پستان بدخیم بسیارآسان تر است و با توجه به نظر پزشک متخصص راه کار های متفاوتی برای درمان تومور پستان خوش خیم به کار گرفته می شود. پزشک متخصص با توجه به نوع تومور و درگیری این ناحیه از بدن درمان را تجویز می کند. به طور کلی برای فیبروآدنوما و کیست های سینه درمان خاصی صورت نمی گیرد مگر اینکه این کیست ها بسیار بزرگ باشند. برای تخلیه کیست ها از روش های زیر استفاده می شود:
تومور پستان بدخیم (Malignant tumors)، تومور هایی هستند که به بافت های بدن آسیب می رسانند. تومور های بدخیم سینه سرطان سینه نامیده می شوند. در تومور پستان بد خیم با بیوپسی از بافت ها، شدت آسیب و تهاجمی بودن تومور مشخص می شود. اگر تومور سینه بد خیم دیر تشخیص داده شود و به موقع درمان نشود، ممکن است نتایج جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در این صورت امکان حمله به سایر بافت های بدن وجود دارد و حتی ممکن است غدد لنفاوی هم دچار مشکل شود.
از جمله دلایل ابتلا به تومور سینه بد خیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
وراثت: یکی از دلایل ابتلا به تومور پستان بد خیم وراثت است وجود افرادی که در خانواده شما دارای این بیماری بوده اند ممکن است منجر به ابتلای شما نیز بشود. پس بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به تومور پستان بد خیم، حداقل سالی یکبار ماموگرافی انجام دهید.
بالارفتن سن زنان: افزایش سن همیشه با بیماری همراه بوده اما اگر شما به خوبی از خود مراقبت کنید می توانید از بروز بیماری جلوگیری کنید. به خصوص بین سنین 35 تا 50 سال لازم است حتما برای چکاپ به پزشک مراجعه نمایید.
چاقی و اضافه وزن بیش از حد: چاقی و اضافه وزن بیش از حد باعث بروز بیماری های زیادی می شود که یکی از آن ها ابتلا به تومور سینه بدخیم یا سرطان است.
عدم باروری بعد از سی سالگی: از دیگر دلایل ابتلا به تومور پستان بدخیم می توان به عدم باروری اشاره کرد.
رژیم غذایی ناسالم: استفاده از مشروبات الکلی و استعمال دخانیات و به طور کلی رژیم غذایی ناسالم از دیگر دلایل ابتلا به تومور پستان بدخیم محسوب می شود.
درمان تومور پستان بد خیم یا سرطان با توجه به شدت درگیری بدن بیمار با بیماری و توسط تشخیص پزشک متخصص انجام می گیرد.معمولا برای درمان تومور پستان بد خیم از شیمی درمانی، پرتو درمانی، جراحی و… استفاده می شود که بسته به پیشروی تومور بد خیم و سرطان فرد بیمار نتایج متفاوتی را از درمان خواهد گرفت.اما بهترین راه همانطور که قبلا هم گفته شد پیشگیری از ابتلا به تومور سینه می باشد و برای این امر نیاز به آزمایشات و چکاپ های به موقع توسط پزشک متخصص است.
تومور ها بر اساس ساختاری که دارند، قابل درجه بندی (grade) و دسته بندی هستند. معمولا میزان خطر تومور سینه براساس درجه بندی تومور مشخص میشود. با استفاده از نمونه برداری و بررسی تومور سینه توسط میکروسکوپ، میزان سرطانی بودن و امکان گسترش و تکثیر تومور مشخص میشود.
تومور های سینه با درجه کمتر بیشتر مشابه بافت های طبیعی بوده و خوش خیم محسوب میشوند. درصورتی که تومور های با درجه بالاتر، جنبه تهاجمی داشته و تومور بدخیم حساب میشوند.
درجه 1 : بیشترین شباهت را به ساختار طبیعی داشته و قابل کنترل است.
درجه 2 : تمایز ساختاری متوسط است.
درجه 3 : دارای تمایز ساختاری کم (تهاجمی ترین حالت)
به یاد داشته باشید ایجاد هر گونه تغییرات در این ناحیه از بدن را جدی بگیرید و در صورت مشاهده علایم غیر عادی حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. به طور مپال اگر موارد زیر را مشاهده کردید حتما با یک پزشک متخصص در میان بگذارید:
you're currently offline